sumboules-gia-na-kopsei-ti-pana-blog

6 δοκιμασμένες συμβουλές για να κόψει οριστικά την πάνα

Για κάποια παιδιά η απαλλαγή από την πάνα είναι υπόθεση μερικών ωρών: Μία που το αποφασίζουν και μία που απλά δεν τους ξαναφεύγουν τα τσίσα ποτέ. Κάποια άλλα παιδιά χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο, ίσως φορώντας για ένα διάστημα βρακάκι μόνο το πρωί και πάνα μόνο το βράδυ. Υπάρχουν, βέβαια, και παιδιά που απλά αρνούνται να αποχωριστούν την πάνα τους, ακόμα κι όταν είναι σε θέση να ανακοινώσουν ότι θέλουν «τσίσα» ή «κακά». Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο;

Ξεφορτωθείτε την πάνα!

Αν το παιδί δείχνει όλα τα σημάδια ότι είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα: Αν λέει πότε θέλει να κάνει πιπί ή κακά, αν μπορεί να βγάλει μόνο τα ρούχα του, αν μπορεί ακόμα και να βγάλει ή να βάλει την πάνα-βρακάκι, τότε απλά ξεφορτωθείτε τις πάνες! Μπορεί να αντιδράσει, να γκρινιάξει, ακόμα και να κλάψει, αλλά κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν καν πάνες στο σπίτι για να φορέσει. Στο διάστημα αυτό είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και ψυχραιμία και να περιμένετε ότι θα υπάρξουν πολλά ατυχήματα. Όταν γίνονται αυτά τα ατυχήματα να λέτε ότι δεν πειράζει και να δείχνετε στο παιδί πώς να καθαρίζει, βοηθώντας το.

Βρακάκι το πρωί – πάνα το βράδυ

Για κάποια παιδιά είναι προτιμότερο ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στο βρακάκι και στην πάνα. Δηλαδή, ξεκινούν για ένα χρονικό διάστημα να συνηθίζουν τη χρήση του γιογιό κατά τη διάρκεια της ημέρας (με τα γνωστά ατυχήματα, βέβαια, για μερικές ημέρες), όμως το βράδυ επιστρέφουν στην πάνα, μέχρι να είναι σε θέση να μπορούν να συγκρατούν την ούρηση και στον ύπνο τους. Το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδί, πάντως το σύνηθες είναι να μπορεί να το κάνει μέχρι τα 4-4,5 έτη. Άλλα παιδιά δεν θέλουν με τίποτα να ξαναφορέσουν πάνα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να φορούν βρακάκι. Στην περίπτωση αυτή, μέχρι να μπορούν να κρατιούνται εντελώς και στον ύπνο τους, οι γονείς χρησιμοποιούν έναν μουσαμά κάτω από το σεντόνι, δεν τους δίνουν πολλά νερά πριν κοιμηθούν και αποφεύγουν να τους φορούν πολλά ρούχα. Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται άβολα σε ένα βρεγμένο κρεβάτι και μετά από μερικές φορές ταλαιπωρίας, με αλλαγές σεντονιών και ρούχων μέσα στη νύχτα, τους είναι πιο εύκολο είτε να κρατιούνται είτε απλά να σηκώνονται και να πηγαίνουν στο γιογιό.

Η σωστή εποχή

Το σύνηθες είναι η πάνα να βγαίνει από την άνοιξη και μετά -κάποιοι παιδίατροι ορίζουν την πρώτη άνοιξη μετά τα δύο χρόνια ως καλύτερη περίοδο- ώστε να μην έχετε πολλά ρούχα και χαλιά να πλένετε, εξαιτίας των ατυχημάτων. Προσοχή, όμως: Η μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή του παιδιού καλό είναι να μη συμπέσει με κάποια άλλη μεγάλη αλλαγή εκείνης της περιόδου, καθώς μπορεί να προκληθεί σύγχυση στο παιδί. Αν, για παράδειγμα, το ίδιο διάστημα θέλετε να του κόψετε την πιπίλα ή σκοπεύετε να μετακομίσετε, θα πρέπει να επιλέξετε να δώσετε προτεραιότητα σε μία από τις δύο αλλαγές και να αφήσετε την άλλη για αργότερα.

Πως κάνουν τα μεγάλα παιδάκια

Το παιδί έχει σίγουρα δει εσάς ή το αδερφάκι του να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Ίσως πρέπει να επιμείνετε λίγο περισσότερο σε αυτό και στο γεγονός ότι βγάζοντας την πάνα θα αποκτήσει νέα εσώρουχα, όπως τα μεγάλα παιδάκια ή όπως η μαμά και ο μπαμπάς, και θα χρησιμοποιεί και την τουαλέτα όπως αυτοί. Σε κάποια παιδιά που μιμούνται ιδιαίτερα τις πράξεις των μεγάλων το «κόλπο» αυτό πιάνει.

Αυτοκολλητάκια!

Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα αυτοκόλλητα! Και ποιο δεν θα ενθουσιαζόταν αν λάμβανε κατά καιρούς μικρά δωράκια ως επιβράβευση για τις επιδόσεις του; Μην του τα «δώσετε» όμως όλα από την αρχή. Πλάνο Α: Σε ένα μεγάλο χαρτόνι σχηματίστε ένα μηνιαίο ημερολόγιο, με πολλά κενά κουτάκια για την κάθε ημέρα. Κάθε φορά που το παιδί θα χρησιμοποιεί το γιογιό θα του κολλάτε και από ένα αυτοκόλλητο στην αντίστοιχη ημέρα, το οποίο μάλιστα μπορεί να διαλέγει το παιδί. Αν το πλάνο αυτό δεν «πιάσει» και το παιδί δεν επιδείξει πρόοδο με τα αυτοκόλλητα, περάστε στο Πλάνο Β. Πλάνο Β: Συνεχίστε να κολλάτε αυτοκόλλητα για την κάθε επιτυχημένη προσπάθεια του παιδιού και υποσχεθείτε του πως αν το ημερολόγιο γεμίσει αυτοκόλλητα σε κάθε του ημέρα, στο τέλος του μήνα θα πάρει ένα όμορφο δωράκι (κάτι που ξέρετε πως πραγματικά θέλει). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του μηνά, το παιδί θα έχει εκπαιδευτεί!

Πηγή: https://www.paidiatros.com/paidi/anaptixi/how-stop-diapers



error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!